top of page
  • Writer's pictureOikea Nainen / Sonja

Itsetuntemuksen voima parisuhteessa


Parisuhde on kahden yksilön välinen suhde, joka luo tiiviin ja intiimin yhteistyökuvion, jossa liikutaan erittäin herkällä tunnetaajuudella. Rakastumisvaiheessa uskotaan rakkauden kestävän ikuisesti ja siirtävän esteet onnen tieltä. Jokainen tämän vaiheen kokenut tietää, miten huumaava tunne rakastuminen on, mutta varmasti myös moni on kokenut rakastumisen jälkeen tulevan arjen, jossa huuman tunne haihtuu. Suhteessa alkaa kasvun kausi, kun havahtuu omasta huumastaan ja näkeekin toisen ihmisen erillisenä itsestään.

Itse koen, että tämä on vaihe, jolloin oma mielemme alkaa syöttää meille tietoa, miten puolustautua, suojautua ja asettua vastakkain kumppanimme kanssa. Omat ajatukset hakevat eroavaisuuksia ja kiinnittävät huomiota ristiriitaisiin piirteisiin. Vain siksi, että voisimme vapautua niistä.

Mitä tietoisempi olet omista ajatuksistasi, uskomuksistasi ja mitä selkeämmin tiedät mitä haluat, tämä vaihe on paljon miedompi ja olet valpas huomioimaan mitä tapahtuu. Toki se voi olla rajua tunteiden aallokossa keinumista, jolloin toisena päivänä kaikki on hyvin ja tasaista, toisena päivänä myrskyn silmässä selviytymistä.

Mitä enemmän olet vapauttanut itseäsi menneisyyden uskomuksista, tunnelukoista ja mitä enemmän olet sinut itsesi kanssa, sitä syvemmälle itseesi aina pääset. Mitä korkeampi tietoisuus, sitä syvimmät peikot nousevat esiin. Niin ylhäällä kuin alhaallakin.

Suhde voi alkaa myös rauhallisesti, ilman huuman tunnetta. Se voi alkaa selkeästä tunteesta, että tämän ihmisen kanssa tahdon olla.

Suhteen alun ei tarvitse olla hullua tunnemylläkkää, vaan se voi olla myös tietoista tasapainon hakemista, kuka itse on ja mikä on oma, sekä toisen paikka omassa elämässä. Valinnasta olla yhdessä.

Elän itse tällä hetkellä tällaisen alun saaneessa suhteessa, ja olen saanut kokemuksen omassa elämässäni, miten feminiininen ja maskuliininen energia toimii tasapainossa, kun sen antaa tapahtua. Se on vaatinut tarkkaa itseni kuuntelua, koska järkeni on kehottanut menneisyyden vuoksi toimimaan täysin eri tavoin, kuin mitä intuitioni on johdattanut. Ja intuition ääni on kyllä ollut aina oikeassa.

Sinkkuna tämä voi tuntua hassulta, että miksi varautua tai miettiä etukäteen jotain, mitä ei usko omalle kohdalleen tapahtuvaksi. Miksi varautua pahimpaan, koska toinen tuntuu niin täydelliseltä. Niin minäkin olen joskus ajatellut. Monen suhteen läpi käyneenä voin kuitenkin luvata, että vaihe, jolloin eriäväisyydet tulevat pintaan, ilmestyy ihan jokaiselle ja jokaisessa suhteessa. Näistä selviää parhaiten itsetuntemuksen ja tietoisuuden avulla.

Itsetuntemus ei ole hyödyllistä vain parisuhteessa, vaan kattaa jokaisen elämäsi alueen. Itsetuntemus ei rajaa jotain aluetta elämästä pois, vaan liittyy itseesi ja siten koko elämääsi.

Ihmissuhteissa itsetuntemuksen hyöty on mittaamaton,

ainoa mitattava arvo on oma sisäinen tunteesi

ja ympärilläsi olevat ihmiset.

Mitä voimakkaammin tunnistat myös sisäisen viisauden äänen, se palkitsee sinut aina suuremmalla vapauden tunteella.

Mitä hyötyä näistä asioista on, jos olet jo parisuhteessa?

Voit ajatella, että kun on jo matkaa taivaltanut yhdessä, niin kaikki konstit on jo käytetty. Suhde etenee omalla painollaan ja toista ei voi muuttaa. Jokainen ihminen kasvaa ja kehittyy, joten suhteeseen panostettu huomio antaa kyllä palautteen, riippuen millaista huomiota siihen kiinnität. Toista ei voi muuttaa, mutta itseään voi. Kehittämässäni Oikea Parisuhde- valmennuksessa käyn läpi uuden näkökulman parisuhteeseen, joka johdattaa sinut arvokkaaseen tiedostamiseen, minkä avulla irrotat huomiosi puolisostasi, tarpeesta hänen muuttumiseen ja miten alat luomaan suhdetta, jollaisen itse haluat.

Vaikka olisit hyvinkin tietoinen maailman illuusiosta ja omista illuusioistasi, parisuhde nostaa pintaan kaikkein vahvimmat uskomukset itsestäsi ja suhteistasi toisiin ihmisiin. Tietenkin mitä enemmän olet käsitellyt asioita, sitä helpommalta, mutta myös myrskyisämmältä suhdekin voi tuntua.

Suhde voi tuntua välillä jopa oudolta, koska tutussa draamanäytelmässä ei ole enää näyttelijöitä. Toisena päivänä draamanäyttelijät ovat itsepäisiä lapsia, toisena kiukkuilevia teinejä, mutta yhtäkkiä kaikki häviää, kun ristiriidat on selvitetty ja aikuiset saapuvat paikalle -täynnä harmoniaa ja rakkautta.

Elämä on jatkuvaa kasvua ja on monia asioita, joita voi tehdä ennalta ja suhteen löydyttyä keskittyä itsensä kehittämiseen, myös yhdessä oman kumppaninsa kanssa.

Olet varmasti kuullut tai lukenut lauseen, että toista voi rakastaa vain, jos rakastaa itseään. Itse uskon, että niin paljon voimme rakastaa toista, kuin rakastamme itseämme. Jos pidät itseäsi arvottomana, niin silloin viestität toiselle, että et ansaitse enempää. Me jokainen kaipaamme elämäämme rakkautta, hyväksyntää, tukea, kannustusta ja toisen ihmisen läheisyyttä. Kukin tietenkin omalla tavallamme.

Suuri kysymys onkin, että olenko myös valmis vastaanottamaan sen kaiken hyvän, mistä haaveilen? Rakastanko ja hyväksynkö itseni, että annan toisenkin rakastaa ja hyväksyä minut, juuri sellaisena kuin olen?

On hetkiä, jolloin puolisoni kehuminen tai arvostavat sanat eivät tunnu missään, tai tuntuvat oudoilta. Enää en halua kumota niitä jollain hölmöllä selityksellä, silti huomaan, että aina en halua vastaanottaa viestiä ja ellen itse tiedosta, niin mieheni kyllä huomaa sen. Silloin olen jälleen viihtynyt liikaa omassa päässäni, enkä ole huomioinut tunnepuoltani tarpeeksi.

Tänään keskityn jälleen laskeutumaan sydämeeni ja unohdan ajattelun. Asiat kyllä hoituu ilman liiallista analysointiakin.

(Teksti on julkaistu aiemmin myös lähes samanlaisena UskallaInnostua-blogissa.)

Rakkaudella,

Sonja

bottom of page