top of page
  • Writer's pictureOikea Nainen / Sonja

Eron jälkeen kohti uutta suhdetta

Päivitetty: 2. syysk. 2021


Aika jolloin koet olevasi erittäin haavoittuvainen edellisen suhteen jäljiltä, ei ole ehkä kaikkein paras mahdollinen hetki aloittaa uuden parisuhteen tavoittelua.

Riippuen tietenkin ihmisestä, mutta yleensä on erittäin hyvä antaa itselleen aikaa toipua ja päästää irti entisestä. Näin välttyy toistamasta samaa näytelmää uuden kumppanin kanssa. Toipumiseen menevä aika on aina yksilöllinen ja on itse tunnettava, milloin on aika päästää irti menneestä.

Ero voi monessa mielessä olla helpotus, mutta uskoisin, että silloinkin on hyvä antaa itselleen lupa toipua. Tulee myös aika, jolloin on hyvä kohdata menneisyyden haasteet ja ottaa opikseen.

Vaikka eron jälkeen kokisit helpotusta ja tuntuu, että olet jo

täysin valmis uuteen suhteeseen, erittäin harvoin niin on.


Riippuen päättyneen suhteen kestosta ja syvyydestä, onnen huuma,

joka mahdollisesti eron jälkeen nousee, voi kestää vain hetken.

Hetkellinen onnenhuuma on erittäin tarpeellinen, koska se auttaa pääsemään eteenpäin. Jos olet vuosia elänyt ihmisen kanssa, hänestä tai suhteesta irtipäästäminen ei käy käden käänteessä.

Läheisissä ihmissuhteissa on paljon näkymättömiä sidoksia, jotka kyllä tulevat muistuttamaan olemassaolostaan vasta myöhemmin.

Jos koet vapaudentunteen olevan juuri nyt huipussaan, nauti siitä! Suosittelen silti ottamaan itsellesi aikaa ja tarkastelemaan päättynyttä suhdetta.

Käy läpi päättynyttä suhdettasi niin, että mitä opit toisesta ja mikä tärkeintä: mitä opit itsestäsi?

Pintaan voi nousta syyllisyyden, epäonnistumisen tai vihan tunteita siitä, että ihan kuin suhteen päättyminen olisi pitänyt tietää etukäteen.


Kukaan ei voi täysin tietää suhteen alussa,

mitä tulee tapahtumaan, se on aina riskinottoa.


Elämässä on monen mielestä myös paljon kyse tuurista, varsinkin ellei tarkkaan tiedä mitä haluaa, eikä osaa hakeutua haluamaansa kohti. Poikkeuksetta vedämme puoleemme aina juuri oikeat ihmiset, että voimme kasvaa ihmisenä.


Ihminen muuttuu koko ajan. Onkin sanonta, että vain muutos on pysyvää. Suhteen päättymisen jälkeen, oli se sitten pitkä tai lyhyt suhde, on hyvä antaa itselleen aikaa tarkastella itseään.

Olet monta kokemusta rikkaampi, ja on myös mahdollista, että suhde on voinut olla erittäin traumatisoiva. Suosittelen myös hakeutumaan terapiaan, jos tunnet siihen tarvetta. On apuna sitten terapia, valmennus, eroseminaari, kirjat tai ystävät, päättynyt suhde herättää aina monenlaisia tunteita.


Jossain vaiheessa tunnet olevasi riittävän valmis kohtaamaan itsesi,

päättyneen suhteen ja kääntämään katseesi tulevaan.


Mikään ei tietenkään estä sinua etsimästä uutta kumppania kaiken aikaa, mutta on hyvä tiedostaa, oletko todella valmis uuteen kierrokseen, asettamaan itsesi haavoittuvaksi.

Jos siirryt suhteesta toiseen ja uusi kumppani tuntuu täydelliseltä, täyttää kaikki haaveesi ja varsinkin tuntuu edellisen vastakohdalta, itsestään oppimisvaihe voi jäädä kesken.


Onnenhuumassa harvoin tarjoutuu mahdollisuutta pysähtyä oman keskeneräisyyden äärelle, eli eheytymiselle ja oman sisäisen voiman esiin nostamiselle. Eheytyminen ja omaan voimaan astuminen edellyttää nöyrtymistä ja haavoittuvuudelle antautumista.


Toki, jos uusi kumppani on ymmärtäväinen ja olet tietoisesti rohkea avaamaan itsesi uudelle rakkaudelle, anna palaa!

Sama koskee tietenkin myös, jos olet tavannut juuri eronneen ihmisen. Jos hänen eroprosessinsa on vielä kesken, oletko valmis odottamaan, että hän näkee vain sinut?


Elän itse suhteessa, joka alkoi nopeasti edellisen suhteen jälkeen. Meillä oli molemmilla hyvin lyhyt aika suhteiden päättymisestä, joten jouduimme kipuilemaan paljon asian vuoksi.

Olimme molemmat todella keskeneräisiä erojemme jälkeen, emmekä olisi olleet valmiita uuteen suhteeseen. Siitä huolimatta teimme valinnan pysyä yhdessä, eikä suhteen alku ole ollut siis helppoa. Kävimme molemmat omia prosessejamme läpi samaan aikaan, joka auttoi ymmärtämään toista.


Olipa edellinen suhde sitten ollut millainen tahansa, ja vaikka olisit valmistautunut eroon jo pidemmän aikaa, silti ottaa oman aikansa nähdä ja elää tässä hetkessä. Itsensä voi tuntea valmiiksi, mutta vasta jonkin ajan kuluttua ymmärtää, ettei ollutkaan valmis. Todella nopea toipuminen on lähestulkoon mahdotonta, mutta jokainen päivä on aina uusi ja jokainen päivä on askeleen edempänä.


Jos uusi suhde alkaa liian aikaisin, voi olla haastavaa muistaa jopa toisen nimeä, kasvoja tai kuunnella läsnäolevasti uutta kumppaniaan, saati kyetä panostamaan suhteeseen sen vaativalla tavalla.


Vaikka sydän tietää,

missä ja kenen kanssa on hyvä olla,

niin eron jälkeen voi olla

kuin sumuisessa tunnelissa,

ennen kuin näkee päivänvalon.


Vaikka itse tuntisi olevansa ehyt, niin toisen matka tunnelissa voi kestää pidempään. Jokaisen matka on henkilökohtainen.


Jokainen meistä tahtoo olla parisuhteessa ensimmäisellä sijalla,

eikä jäädä edellisen kumppanin

tai hänen kanssaan eletyn elämän muistojen varjoon.

On myös mahdollista, että sinun tai kumppanisi edellinen puoliso ei ole vielä valmis päästämään irti, vaan sekin kestää aikansa.Rakkaudella,

Sonja

Comments


bottom of page